Ymmärtämättään Kiina torjui viisaasti koronansa

Koronan torjunnassa on ollut pararasta, että vähäoireinen korona pääsi viimeaikoina leviämään. Näinhän myös Suomessa tapahtuu. Aihetta pohdiskelin jo  vuosi takaperin.  Nyt olen siitä varma, että Suomea auttoi lopulta, kun korona sai vapaammin levitä. Seuraisi kyllä kuolemantapauksia ja vakavia jälkitauteja, mutta vähemmän kuin olisi ollut tiukalla koronavalvonnalla. Korona näyttää nyt Euroopan maissa voitetulta. Niin kai se onkin vuosikausia.

Mutta mitä nyt tapahtuu Kiinassa? Kun siellä koronatapaus paljastui, jopa miljoonia eristettiin, mikäli mediaan on uskominen. Nyt joulukuussa 2022  Kiinan koronavalvonta helpottui - taisi suorastaan  poistua ainakin monin paikoin - koska elämä oli käynyt kovin hankalaksi. Karanteenijärjestelmä alkoi uhata Kiinan vallanpitäjien asemaa. Koko yhteiskuntajärjestys joutui vaaraan.

Mitä tapahtuu Kiinan koronalle? Sitä samaa kuin muuallakin koronan tartuttamissa maissa, mutta paljon myöhemmin. Eliöitä muokkaa luonnonvalinta, oli kyseessä bakteeri- tai virustauti Suomessa tai Kiinssa tai missä muualla hyvänsä. Tehokkaasti tappava, tarttuva tauti vähentää voimakkaasti leviämistään sitämukaa kun sama tarttuva tauti harvinaistuu. Tarttuvien tautien epidemiat yleensä hiipuvat sitten, kun taudinaiheuttajien on yhä vaikeampi löytää uusia tattuntakohteita. 

Siitä nyt seurasi, että lievät oireet aiheuttava koronatauti lisääntyi äkkiä ja vaikeat koronamuunnokset harvinaistuivat. Sama tulee toistumaan Kiinassa eikä sitä voi estää politiikalla. Vaikeat koronamuodot ja niiden aiheuttamat kuolemantapaukset, yhtä rankkoina kuin pahimmillaan Euroopassa, jäävät Kiinaan runsaina tulematta. Kiinalaiset saavat eurooppalaisten ja amerkkalaisten  jo valmiiksi "kesyttämän" koronan, josta on siis karsittu pois vaikean taudin aiheuttavan koronan muotoja. Niiden tilalla tulee Kiinaan runsain määrin lieviä ja oireettomia koronan tartuttajia. Samalla ne tekevät tartuttamistaan kiinalaisista vaarallisille koronalle aikaisempaa useammin immuuneja tai lieväoireisia. 

Se ei tarkoita, etteikö kuolemantapauksia ja vaikeita sairastumisia tapaahtuisi, mutta ei läheskään yhtä yleisesti kuin tapahtui  muunmuassa Suomessa, kun koronaepidemia täällä alkoi.Tulee paljastumaan, että Kiina on menetellyt tietämättään viisaasti, vaikka vain harva Kiinassa ja muuallakaan sen on ymmärtänyt. 

Mitä nyt seuraa?

Meillä Suomessakin myös hyväkuntoisilla edelleen paljastuu koronatapauksia, mutta niistä yhä vähemmän on vaarallisia muotoja.

Jo aikaisemmassa muistutin, että kyseessä on populaatiobiologian keskeinen lainalaisuus. Aika pian hyvin vaaralliset koronamuodot ovat käyneet harvinaiseksi. Sellaisiakin toki luultavasti säilyy ihmiskunnassa, mutta todennäköisimmin eristyneissä pienissä ihmispopulaatioissa. Niistäkin ehkä vasta vuosien kulutta koronavirus karkaa ja aikaansaa uuden koronaepidemian, kun vastustuskyky väestössä koronalle hiipuu. Näinhän kulkutaudit toistuvasti synnyttävät uusia epidemioita, mutta harvoin yhtä vaikeaa kuin oli koronaepidemia sen alkaessa. 

Jouluna 2022


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti