Olisiko pararempi, että vähäoireinen korona saa levitä?

Päivitetty 14.01.2022

Koronaviruksen omikron variaatio on leviämiskyvyltään tähänastisista koronaviruksista tehokkain leviämään. Siksi se on valtaamassa muilta koronaviruksilta elintilaa eli siis tartuttaa henkilöitä, joilla ei ole elimistössään riittävästi koronan vasta-aineita. Leviämistä tapahtuu todella nopeasti: kyse voi olla ehkä vain tunneista. Näyttäisi tällä hetkellä siltä, että monin paikoin maapalloa omikron on vähiten vaarallisin koronamuoto.

Viime päivinä näyttää yleistyneen vielä omikronia vähemmän vaarallinen koronavirus. Se on koronavirus, joka ei aiheuta monille edes tunnistettavia koronasairauden oireita. Testit paljastavat, että on sellaisia tapauksia. Heidätkin ohjataan kuuliaisesti karanteeniin, jotta he eivät tartuta muita. Olisiko kuitenkin jopa paljon  parempi, että päinvastoin heidän pitäisi  saada levittää tautiaan? 

 Vastausta on uskaliasta antaa. Ilmeneekö sairauden oireita ja kuinka vaikeita ne ovat, ei suinkaan johdu vain tartuntoja levittävistä viruksista. Riippuu myös siitä, kuinka paljon tartuntaa levittäviä viruksia sattuu saamaan ja mihin kohtaan elimistoä niitä joutuu. Aivan ratkaisevaa on tartunnan saaneen kunto.


Äsken esitettiin TV-dokumentti Espanjantaudista, joka näyttää käyttäytyneen monessa suhteessa kuten tähänastinen korona, vaikka se kuuluu eri virusryhmään kuin korona. TV-dokumentti ei antanut vastausta, miksi ja miten espanjantauti sammui. Se vain hävisi yhtä nopeasti kuin se vain pari vuotta akaisemmin syntyi ja levisi. Dokumentti myönsi arvailuksi, että espanjantautia vastaan syntyi laumasuoja jo parissa vuodessa. Sehän tarkoittaa, että tämä virus ei enää löytnyt riittävän usein uhria, jolla ei ole vasta-aineita espanjantaudille. Laumasuoja varmaankin syntyi, mutta miksi se syntyi äkkiä?

Espanjantauti, kun se alkoi Yhdysvalloissa, oli erittäin tappava, mutta miksi sitten kesyyntyi maailmalla jo parin vuoden jälkeen niin, että se ikäänkuin unohtui. Pidän tätä erittäin tärkeänä kysymyksenä? Nimittäin sellainen lähisukuinen sairaus leviää nopeasti ja laajalle, joka on saman sairauden kesympi muoto. Se pystyy tartuttamaan sairaustyyppiään pisimpään, koska sen  uhrit pysyvät useimmin tai kauimmin elossa. 

Millaisia uusia mutaatioita syntyy, on sattuman armoilla. Jos syntyy uudelleen uusia hyvin tappavia mutaatioita,  omikron virustyyppi niitä syrjäyttää. Se voi tapahtua nopeaasti tai siihen voi kulua aikaa. Olisi ihmiskunnalle onnenpotku, mikäli sattumien summa luo omikronia vähemmän vaarallisen uuden nopeasti leviävän variantin. Sellaisenhan odottaisi syrjäyttävän myös omikronvirukset ja korona olisi kenties käytännössä voitettu koko maailmasta. Ehkä sellainen omikrontyyppiin kuuluva virus on jo saamassa jalansijaa keskuudessamme, jos löytyy oireettomia tartuntoja.

                                                           --------------------

Edellä oleva päättelyni syntyi, kun muistin tutkimuksen, että spitaalin eli lepran vaikeusaste oli 2000 vuotta sitten Raamatun synnyn aikoihin vakavampi kuin on nyt lepran nykymuoto. Jos näin tosiaan on, luonteva selitys sille olisi, että sairaus on hyötynyt, kun se pystyy lieventyneenä sukupolvi toisensa jälkeen hiukan laajemmin tartuttamaan uusia uhreja. Vai onko se peräti syy, mikä on  auttanut sairauden säilymistä ihmiskunnan yhtenä monista vitsauksista?.

Päivitetty 14.01.2022

 

1 kommentti:

  1. Niin, täytyy nöyrästi muistaa, että jatkumossa *muutos viruksen RNA genomin emäsjärjestyksessä ---> lievempi mutta leviävämpi tautimuoto* on vielä kovin paljon tuntemattomia askelia. Yksi niistä on se, kuinka paljon altistuminen aiemmille koronavirusinfektioille - tai vaikkapa rokotuksille - vaikuttaa uuden mutantin valikoitumiseen. Jos vaikutus on havaittava ja epidemiologisesti suotuisa, se voisi olla yksi lisäsyy rokotusten ottamiseksi.

    VastaaPoista