Brexitin rinnalle calexit

Trump kampanjoi brexitin puolesta. Minä odotan kampanjaa calexitin puolesta.

Jos Britannia eroaa EU:sta, ehkä meitä ja koko ihmiskuntaa auttaisi, mikäli myös Kalifornia tai muita itsenäisiä valtioita, joita suomalaiset kutsuvat vähättelevästi osavaltioiksi, irtautuu Yhdysvaltain liittovaltiosta. Kalifornian lähtöä kutsun termillä calexit saman nimityslogiikan mukaan kuin brittien lähtö EU:sta on brexit.

Kalifornia on suuri valtio, jossa presidentinvaaleissa voitti demokraattipuolue. Liittovaltiossa on muitakin valtioita, joissa demokraatit ovat valta-asemassa. Yhdysvallat on poliittisesti syvästi jakautunut ja jakolinja vain pahenee. Monessa asiassa demokraatit kapinoivat voimallisesti Trumpin hallintoa vastaan. Sekin tähän oikeuttaa, että demokraatit saivat presidentinvaaleissa enemmän ääniä. Ei olisi ihme, että jo nyt on jossain osavaltiossa ryhdytty kampanjoimaan, että osavaltio julistautuu irti liittovaltiosta.

Liittovaltio koostuu itsenäisistä valtioista, joilla kullakin on oma hallinto ja omat lait perustuslakia myöten. Osa valtioista voinee jopa laillisesti irtautua liittovaltiosta, vaikka liittovaltion laeista löytyisi pykäliä sitä estämään.

Taloustieteilijät ovat pitkälti yksimielisiä, että kaupankäynnin vapautuminen on suuresti edistänyt ihmiskunnan vaurastumista. Kaupan esteet ovat monin verroin tuhoisampia pienille yksinjääville maille kuin suurelle Yhdysvalloille, jonka alueelle mahtuu monenlaista elinkeinoa, tuotantoa, energiaa ja raaka-ainetta osavaltioiden kesken vaihdettavaksi. Tätä etua kutsutaan suuruuden ekonomiaksi.

Kun Yhdysvallat asettamalla suojatulleja ja rikkomalla suhteita liittolaisiinsa pyrkii eroon kauppakumppaneistaan, voisi joillekin Trumpin toimia vastustavalle osavaltioille tulla houkutus ryhtyä kahdenväliseen kauppaan ulosheitettyjen maiden ja maaryhmien kanssa. Jos Yhdysvallat liitovaltiona harjoittaa voimakasta protektionismia, kai Yhdysvaltain osavaltioilla on suuri moraalinen oikeus ajaa omaa etuaan liittovaltionkin kustannuksella. Jos Trump on itsekäs, mikseivät sitä voisi olla myös osavaltiot.

Meksikon, Kanadan ja muidenkin Yhdysvaltain protektionismista kärsivien on ahdingossaan tarjottava edullisia kaupan ehtoja. Suomessakin on ehditty väläytellä, että meidän etumme mukaista on kiireesti ottaa haltuun tällaisia markkinoita. EU ja sen mukana Suomi näyttäisivät kohtaavan huomattavia menetyksiä, mutta kompensaatio voisi tulla siitä, että liittoudutaan Yhdysvaltain protektionismista kärsivien kanssa.

Jos kauppasotia syntyy, voittajia ovat liittoutumiskykyiset. Mikäli Yhdysvallat sulkee rajojaan kaupankäynniltä ja jättää ne auki vain Britannialle, tämä kaksikko jää lopulta heikoille. Niille käy kuin sialle, joka teki eniten kiusaa itselleen, kun kaukalonsa kaatoi.

                                                     ------------------------------

Kyse ei ole vain aatteesta ja moraalista. Toki nekin ovat tärkeitä, kun kansakunnat perustelevat tavoitteitaan.  Kauniiden aatteiden taustalla on kuitenkin oltava oma etu tai muuten käy huonosti. Kun liittoudutaan, ei voida katsoa vain omaa etua, vaan on pakko ajaa koko liittoutuman etua. Tämä karu ohje tarkoittaa käytännössä sitä, että liittouma on pidettävä koossa, vaikka jotkut jäsenistä joutuvat tekemään muita suurempia uhrauksia. Tietysti pitää pyrkiä tasapuolisuuteen ja oikeudenmukaisuuteen, mutta aina se ei onnistu. Syykin voi olla tiedossa; toiset ovat liian ahneita tai se tulee muille todella liian raskaaksi. Kun näin käy, tietysti silloin tapahtuu vääryys ja siksi on terve reaktio, kun kansalaiset protestoivat.

Valitettavasti protestit ovat populismin kasvualusta. Populismilla tarkoitan, että joukkovoimalla vastustetaan silloinkin, kun ei kunnolla tiedetä, mitä ollaan vastustamassa. Kun Britannia äänesti eroon EU:sta, äänestyksessä moni englantilainen ilmoitti vastalauseen tuloeroja vastaan eikä kantaansa EU:ta vastaan. Vaikka tämä tiedetään, tuloeroja tuskin yritetään kunnolla korjata, puhumattakaan että tuloeroista pidettäisiin oma kansanäänestys.

Kokemukset osoittavat, että populisteiksi haukuttujen voitto johtaa maan eroon liittolaisista tai ainakin se antaa lisäpotkua hakea eroa. Kuitenkin yksin jättäytynyt maa kärsii vielä enemmän kuin pysymällä liittoutumassa - huonossakin. Yksin jättäytynyt kärsii raskaita menetyksiä käydessään kauppaa ja sen lisäksi yksin on pienen maan mahdoton pärjätä puolustautuessaan vihollista vastaan.  Ainoa toivo, että Trump auttaa jokaista vastarannan kiiskeä, ovat ne missä päin maailmaa tahansa.

Ei kai tarvitse mainita, mitä liittoutumaa ja mitä pientä maata tarkoitan.

PS. Huomasin vasta 19.2.17 uutisen, että Kaliforniassa kerätään jo nimiä tarkoituksena järjestää kansanäänestys Yhdysvalloista eroamiseksi.Juttu julkaistu 3.2.2017
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti